Beersmith er et godt renomert verktøy for hjemmebryggere. Selve softwaren koster en liten slant, men er verdt det. Det mange ikke tenker på ved anskaffelse er at man er nødt til å gjøre en skikkelig konfigurering av profilen til bryggeutstyret sitt for å få det til å virke som det skal. Her har mange tydd til å bruke andre sine profiler. Noe som kan by på utfordringer hvis du er mer eller mindre nøyaktig enn profil skaperen. Mange produsenter har egne profiler tilgjengelig for nedlasting i beersmith, personlig synes det er bedre med en egen profil. Som jeg vet er nøyktig etter slik jeg måler vannmengdene, som i tur igjen gir deg bedre og forutsigbart resultat.

For å laste ned beersmith se enten hjemmesiden deres eller appstore.(Finnes for ipad, iphone og adroid)

Jeg har sittet mange sene kvelder for å finne en god fremgangsmåte. Og skal forsøke å gjengi den så godt det lar seg gjøre.

1: Kok opp en mengde vann. Bruk lokk frem til kok starter. Dette for å forhindre at vanndamp forsvinner før kok. Hvorfor? Fordi du skyller til beregnet mengde for å ta hensyn til vanndamp som forsvinner under mesk. Startpunkt med kaldt vann og rett før kok.(Her valgte jeg å lage et pinne som jeg brukte til mål av antall liter). Så lar du det hele koke i 60 minutter. Når tiden er over tar du å noterer resultatet. Differansen mellom start og slutt er din boiloff pr time. Noter dette i BS. Merk: Det er noe forskjell i boiloff ved bruk av varmekappe.

2: Så skal vi beregne loss to trub and chiller. Bruk resterende volum fra boiloff beregning. Tilsett vann til nærmeste hele liter.(eks 10,20,30). Dette for å gjøre det lettere å beregne. Nå simulerer du overføring til gjæringskar. Tøm over ved bruk av kjøler(motstrøm, plate etc) eller om du tømmer rett i karet. Når overføringen stopper av seg selv, noterer du hvor mye som er i gjæringskaret. Differansen mellom start mengde og mengde i gjæringskar er loss to trub and chiller. Noter dette i BS.

3: Nå skal vi sette de faste parameterne: Mash tun volum: Settes til kjelens maksimale volum, denne danner grunnlag for varsling ved for store volum. Mash tun spesific heat settes til type materiale i kjelen; 0,12 er for rustfritt. Mashtun weight settes til tom vekt av kjelen, og skal angivelig vise til varmetap til mash inn temperatur beregning. Mashtun addition lar du stå på null. Lautertun deadspace kan også stå til null, og har fra mitt ståsted ingenting å gjøre i beregning av vann til en bryggemaskin. Den vil kun ha effekt om du ber den beregne skyllevann ibregnet dette tapet.

4: Batch volum setter du til den mengden vørter du ønsker etter at prosessen er ferdig.

5: Brewhouse efficiency. Denne setter du etter at du har gjennomført noen brygg med denne profilen. Og skal være gjennomsnittet etter flere brygg. Dette vil ha utslag i beregning av feks forventet O.G og mengdene malt som trengs for å nå denne.(Og når du konverterer oppskrifter til mindre batcher).

Dette er noen enkle steg for å få bedre utbytte av beersmith. Skulle det være noe jeg har glemt er det fint om dere gjør meg oppmerksom på dette, så skal jeg endre det.

Jeg har sakset litt og laget dette dokumentet for å hjelpe med profiloppsett for BS. BS oppsett

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *