En typisk ting som nye til brygging sliter med at å få kontroll på hele prosessen. Det er mye som skal huskes på og til forskjellige tider. Jeg skal forsøke å bryte det ned til noen enkle punker. Brygging skal være morsomt og hyggelig! Og er en fantastisk hobby som du faktisk sparer penger på, om du drikker øl jevnlig vel å merke.

Lurt å tenke på: Bruk en bryggekalkulator/program, Grainfather sin app, beersmith eller brewersfriend. Disse hjelper deg å holde styr på prosessen.

1: Fyll opp meskevann etter anvisning. Se brukermanualen på din maskin eller oppsett for kalkyle. Sett rett temperatur og start oppvarming.

2: Mens meskevannet varmes til rett temperatur kan du kverne korn og måle opp humle tilsettninger. I matlaging kalles det mise en place. Det er vitkig å forberede seg, så ser du om det eventuelt er noe som mangler.

3: Meskevannet er klart. Tilsett den knuste malten gradvis. Ta pauser og rør godt for å unngå tørre klumper i mesken. Når alt er i tilpass sirkuleringsfarten slik at det ikke renner over. På grainfather lignende maskiner er det en fordel å la pumpen gå på full fart. Det medfører at du holder jevnere temperatur på vannet/vørteren uten fare for at det kommer malt i kokekjelen. I meskingen er temperaturkontroll alfa og omega. Tilstreb å holde temperaturen så jevn som mulig. Når mesketiden nærmer seg over starter du varming av vann til skylling. Beregning av skyllevann gjør du via kalkyle i manualen til bryggeren din. Merk: Tilstreb å ikke rør i mesken, la den sette seg. Dette hjelper med klarning.

4: Når mesketiden er over hever du temperaturen i mesken til 75-78 grader og holder denne i 10 minutter. Dette for å «låse» enzymene, og bevare sukkerprofilen.

5: Nå heves maltrøret(hvis du har maltrør), og låses i øvre stilling. Her lar du røret stå å renne av seg. Når væskenivået er under malt nivået starter du å skylle ut med vannet som er varmet opp. Dette for å vaske ut de siste restene av sukker i maltet. Hell med en jevn stråle, sakte men sikkert. Det er ikke et mål å bli fort ferdig med skylling. Sakte er bra! Tilstreb å holde vann nivået 1-2 cm over malt nivået, og se til at det synker. Vil ikke vannet trekke igjennom, rør forsiktig i mesken. Start samtidig prosessen med å varme opp til kok, men vær varsom at maltrøret ikke står i øvre stilling når kokepunktet nåes. Da koker det lett over. Personlig lar røret stå til det er 98 grader før jeg tar det av. Da er jeg sikker på at den er rent godt av.

6: Kok er nådd! Du er halvveis. Tilsett skum demper, eller rør godt til overflate skummet har satt seg. Dette vil forhindre overkok. Humle tilsettes etter oppskriften. Klarningsmiddel anbefales. Disse tilsettes 10 minutter før kok er ferdig. Jeg har god erfaring med supermoss.

7: Kjøling, her vil det spille en rolle om du bruker spiralkjøler eller motstrømskjøler.
Spiral: Kjøleren settes ned i bryggeren når det er 10 minutter igjen av kokeprosessen for å desinfisere. Når kokeprosessen er over start å kjøle med kaldtvann. Når overføringstemperatur er nådd stopper du nedkjøling, og rører godt i sirkel. La den stå med lokk i 20 minutter før du overfører til gjæringskar. Dette for å hjelpe utfelling av proteiner og annet grums.
Motstrømskjøler: Kjør gjennom kjøleren i 10 minutter enten før kokeslutt eller rett etter. Dette for å desinfisere kjølere. Når dette er gjort starter du kjøling og lar den sirkulere til bryggeren. Dette gjør du til vørteren har rett temperatur før du overfører til gjæringskaret.

8: Tilsett gjær underveis i overføringen slik at den får blandet seg godt ut. Når alt er overført starter du med å tilsette oksygen til vørteren. Dette slik at gjæren har gode vekstvilkår. Enten ved å tilføre ren oksygen i 1 minutt eller riste godt på dunken i 5 minutter.

9: Sett dunken godt temperert og start vasking av utstyret. Viktig: For å spare tid kan det være en idé å vaske ting fortløpende, slik at vørteren ikke stivner og gir deg en real utfordring.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *