Tenkte jeg skulle legge ut mitt seneste prosjekt, Ispindel. Jeg har over lengre tid ønsket meg et tilt hydrometer, men var ikke villig til å legge 120$ pr enhet. Etter et lite søk på google fant jeg Ispindel. Dette er et prosjekt noen hjemmebryggere i Tyskland har forsket seg frem til, og benytter seg av en gyro til å holde «orden» på gradene enheten har i forhold til vannlinjen. Som etter en liten omregning blir til plato eller SG.

Prosjektet er basert på ubidots/IoT. Se GIThub for utfyllende tekst. Det er mulig å kjøpe et DIY kit via en tredjepart, 3d-mechatronics, men man kan enkelt finne delene ved å søke på ebay.

Skal forsøke å lage en enkel oppskrift for å bygge enheten på norsk. Følg github linken for utfyllende tekst.

Merk at det kreves noe erfaring med lodding før du setter i gang prosjektet. Jeg kan om ønskelig hjelpe med å montere, men kan ikke stille noen garanti. Ta kontakt på epost om det skulle være noe.

Mitt prosjekt ferdigstilles ila mars, og jeg vil legge ut egne linker tilknyttet til status bryggeri for å se dashbordet til mine to ispindler.

Deleliste:
1 x MPU-6050 3 axet gyro + akselerometer modul
– Det trengs også 1x pinnelist hann
1 x Resistor/motstand(220 kOhm, 470 Ohm og 4.7 kOhm
1 x TP4056 ladermodul
1 x Mini NodeMcu Lua Modul(Wemos D1mini eksempelvis)
2x Pinnelist hun/han med lange stifter, 8 pinner
2x Pinnelist hun/han med korte stifter, 8 pinner
2x Pinnelist han, normal, 8 pinner
1 x Bryter med vinkelt skyveknapp, se her for eksempel
1 x Petling, flaske for geocatching. De som er linket til er litt for små til sleden, og den må tilpasses noe. Dette gjørs ved å kutte av en av rillene ved pcb plasseringen, slik at kortene går lenger inn på sleden. Og litt kapping av bunnen, slik at den sklir godt inn i flasken.
1 x DS18B20 temperaturføler(pinnevarianten – ikke kablet)
1 x Installasjonsplate 40X60mm
1 x Batteri 3.7V 3000mAh
1 x 3d printet slede for installasjon

Du trenger i tillegg en god loddebolt, nebbtang, avbitertang og en arbeidsstasjon. Det er behov for noe «kabel» under monteringen, jeg valgte installasjonskabel for nettverk. De er stive/hele og tåler loddingen. HUSK: Ha godt underlag der du lodder, så slipper kone/samboer å bli dyrisk sint fordi du svir hull i duken!

Fremgangsmåte:

1: Sørg for at alt av deler er tilgjengelig og ligger fremfor deg. Dette forenkler hele prosessen og minsker risikoen for at noe blir borte. Sørg for at spiss på loddebolt er ren og tar tinnet til seg. Eventuelt gjør en lodde test for å se om varmen er rett.

2: Ta PCB brettet frem og kutt en firkant, hvor du skal ha 11 x 11 pinnehull. Dette er viktig!

3: Sett inn to stk pinnelister, orienter kortet slik at de store polene er mot høyre. Og skruehull er høyre hjørne oppe. Kun for å holde det lik min montering(av hensyn til bildene).La kortet stå på pinnene så blir det enklere å lodde og å holde kortet rett.(se bilde for ) MERK: Før pinnene inn slik at det sorte «braketten» fra pinnelisten er igjen på motsatt side av der du lodder.

4: Med pinnene loddet og kortet orientert som tidligere sett på pinnelister hun/han med korte og lange pinner. Fest som på bildet. Du kan kontrollmåle opp mot wemos D1 minien om du setter pinnene rett.

4: Med korte orientert som tidligere legg Wemos D1 mini på pinnene. Merk USB inngangen skal være på til venstre med kortet orientert som på bildet.(motsatt av de store polene på kortet). Etter at Wemos er loddet til pinnelistene klipp av de fire pinnene fra høyre som stikker opp.(Nærmest fra høyre mot venstre)

5: Med kortet orientert som tidligere fest gyroen til wemos. Kun fire pinner. Lodd fast og klipp overskytende pinner ned. Viktig å spare plassen! Så kutter du av tinnet på koblingen som på bildet. Bruk en tapetkniv og skjær veldig forsiktig av. Wemos enheten er ferdig. Nå er det over til PCB kortet igjen!

6: Finn frem alt av resistorer, knapper og kabler. Monter alt som på bildet, dobbeltsjekk og så lodd. Sørg for å bruke lenger kabel enn du trenger, det hjelper koblingen i neste punkt vesentlig. Viktig å måle resistorer ved bruk av multimeter. Slik at du vet at det er rett ting på rett sted! Microswitchen er vrien å få på plass; Jeg valgte å snu kortet og lodde den fra baksiden. Prøv å få den på samme sted som på bildet. Det hjelper med plasseringen av ladeenheten senere.

7: Nå skal kortet snues og koblinger mellom pinnene skal lages. Vær svært nøye med hvordan du legger tinnet og at du ikke søler mye. Som bildet viser er det en del koblinger som skal til. Ideelt er å bruke det som er overskytende av kabler til å lage koblingene og lodde disse fast. Det sorte som stikke opp mot linsen er DS18b20 sensoren. Når kontakten til denne skal loddes er det viktig å være rask, slik at sensoren ikke ødelegges. Den tåler svært lite varme. 

8: Med den lengste og vanskeligste jobben unnagjort er det finishen som skal gjøres. Det er å få montert poler til laderen! Jeg valgte å lodde fast polene(pinnene) fra baksiden og feste kablene til pinnene etterpå. Det er grei praksis å måle med lader enheten, slik at du setter pinnene rett. Fall ikke for fristelsen å lodde på laderen før du ferdig med alt til polene, da blir det vrient å fullføre.
Etter at polene er montert og ferdige lodder du fast inn/utkoblingene, slik at kortet sitter festet. Som en avsluttning fester du kabel til batteri +/-. Sørg for at bryteren er koblet ut, før du lodder ledningene til batteriet. Det er viktig å legge kablene på sleden før du gjør den endelig loddingen. Når alt er på plass fester du Wemosen på kortet(over bryter og resistorene, motsatt side av laderen.). Batteriet festes til sleden med strips. Sjekk at den tar ladning før du fortsetter.

9: Neste steg er å legge inn firmware på enheten, slik at den er klar til bruk. Firmware kan lastes ned her. Jeg brukte NodeMcu flasher, veldig enkel og oversiktlig. Du kan også bruke esptool.py. Jeg har ikke funnet noe godt alternativ til bruk på mac, så om du finner noe send meg gjerne en mail.

10: Opprett konto på ubidots. Gå inn på API og lag en ny token(en pr enhet du skal koble til ubidots). Ta en kopi av disse. Når du setter opp ispindel vil du ikke har internett tilgjengelig.

11: Etter flashingen er ferdig trykk reset knappen på Wemos D1, slik at den kommer seg ut av flash mode. Du skal da se en trådløs enhet på din PC/mac som heter ispindel. Koble deg til den, og du får opp ispindel menyen. Gjør en test av ispindel fra menyen, så er du sikker på alt virker. Trykk så konfigurer og følg stegene videre.

12: Nå skal den være klar til kalibrering, gjennomfør testene som anvist i github

13: For scripting og eventuelt oppsett av FHEM se den engelske anvisningen i github.

Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *